2017-2018 Türk Dili ve Edebiyatı, Dil ve Anlatım Yıllık Plan Örnekleri (9, 10, 11, 12. Sınıflar)


Sayın Ekrem Yekrek Hoca'mızın yeni eğitim, öğretim yılı için hazırlamış olduğu ders yıllık planları aşağıdaki linklerden hazır bir şekilde verilmiştir. Kendisine bu emeği için teşekkür ediyor, bizimle paylaştığı metni aktarıyoruz.
İyi çalışmalar dileriz.
Değerli Meslektaşlarım,
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Programlarında  ( 2015 / 2017 )dersin işlenişiyle ilgili bilgi verilirken, “Türk Dili ve Edebiyatı derslerinin işlenmesi okuma, yazma ve sözlü iletişim çalışmaları olmak üzere üç temel aşamada gerçekleştirilir. Her ünitede, belirlenen metinler üzerinden okuma çalışmaları tamamlandıktan sonra yazma ve sözlü iletişim çalışmaları yapılır.” denilmektedir.
Bu açıklama ve incelediğim ders kitapları doğrultusunda 9. ve 10.sınıfların yıllık planlarını hazırladım.9.sınıfların yıllık planını 2017 öğretim programına göre, 10.sınıfların yıllık planını 2015 öğretim programına göre ve 11. ve 12.sınıfların yıllık planlarını 2011 öğretim programına göre hazırladım.
9. ve 10.sınıfların üniteleri işlenirken çalışmalar, OKUMA kazanımlarına(dil bilgisi dâhil), YAZMA kazanımlarına ve SÖZLÜ İLETİŞİM çalışmalarına ayrılmalıdır. Bu süreler değişebilir. Mesela okuma üç haftada yazma ve sözlü iletişim kazanımları bir haftada verilebilir. Bunu öğretmenler zümreleriyle birlikte değerlendirmelidir. Ama sıralama kesinlikle değişemez. Çünkü “Yazma” ve “İletişim” kazanımları “okuma” kazanımlarının uygulamasından ibarettir.
Öyleyse önce okuma kazanımlarında türün bütün özellikleri verilir. Sonra o türle ilgili yazma çalışmaları ve en sonunda da sözlü iletişim kazanımları verilir. Örneğin şiir ünitesinin okuma kazanımlarında öğrenci şiir türü ile ilgili bilgiler edinir. Kazanımlar tamamlandıktan sonra yazma çalışmalarına geçilir ve şiir yazma çalışması yapar. Daha sonra sözlü iletişim çalışmasında şiir dinletisi etkinliği yapılır…
9 ve 10.sınıfların yıllık planları, yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda hazırlanmış olup geliştirilmeye açıktır. Uygulayıcıya kolaylık sağlaması amacıyla kazanım alanlarının karşılarına program açıklamaları verilmiştir. Planda, yazma ve sözlü iletişim için ayrılan süreler kısaltılarak okuma kazanımlarına verilen süreler artırılabilir.
11 ve 12.sınıfların yıllık planları 2011 yılında yayımlanan öğretim programına göre hazırlanmıştır. Ayrıca Atatürkçülük konularının sınıflara dağılımları yıllık plan şeklinde hazırlanmış ve sizlere sunulmuştur. Şimdiden iyi ve güzel bir eğitim ve öğretim yılı geçirmeniz dileklerimle.
Ekrem Yekrek
İçeriklerimiz, pdf anlatımlar dahil, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nca korunmaktadır. Telif haklarının herhangi bir şekilde ihlali, başka yerlerde isimsiz yayımlanması, çeşitli kitap kaynaklarında izinsiz yer alması, içeriğin izinsiz kopyalanıp başka bir isimle tanıtılması vb. ile yapan kişi, kişiler veyahut kurumlar hakkında gerekli işlemler başlatılacaktır.
Türkçe ve Edebiyat yönetimi.
Daha yeni Daha eski